17 July 2014

Sebuah jawapan?

Assalamualaikum semua...

Fuhhhhhhh! I know I know. Korang patut kecam aku sebab dah lama gilssss tak menulis. Header blog "The desire to write grows with writing" tu macam dah tak valid dan applicable. Thinking of to change the new header. Boleh dok? My last post was on December 2013. Its been 7 months since I abandoning my blog. Faktor masa mungkin. Oh yaaa. Dan juga faktor media sosial yang lain dan dan dan tak dilupakan faktor utama adalah MALAS. Been busy with everything (mengalahkan prime minister lagaknya). Kalau ada masa terluang pun aku akan manfaatkan dgn tidur. Well, well. I am a student. Ketidakcukupan dalam tidur tu perlu di gantikan dengan masa tidur yg sufficient dan solid. Ok. Aku dah merapu. cut the crap! Now lets move on to the real talk.

Last April, aku diberi peluang dan kesempatan oleh Allah untuk menjejakkan kaki ke tanah suci. Oh, subhanallah! aku tak pernah termimpi pun untuk sampai ke tanah suci dalam masa terdekat. Tapi, kuasa Allah. Pemergian aku, papa, mama, nenek dan pakcik aku ke sana betol-betol membuka mata dan membuka hati. Banyak benda yang aku witnessed sendiri dgn mata aku. Byk benda yg buat aku menjadi lebih sabar bila berada kat sana. Dengan dugaan cuaca nya yang panas, jemaah yang ramai, perjalanan yang jauh, semua tu betol2 menjadi satu pelajaran baru buat aku dan keluarga. Kalau kat Malaysia memang dah lama merungut. Kat sana, aku tak tahu kenapa aku tak merungut langsung. Panas memang panas tapi aku diamkan aje. Aku redah je berjalan ke masjidilharam pada waktu tengah hari di mana suhu mencecah 42 deg C! Itu tentang suhu di tanah suci. Belum lagi masuk bab keadaan jemaah yang berebut2 nak tawaf dan solat. Subhanallah! Kat Malaysia, aku tak pernah lagi (so far) tengok jemaah berebut nak memenuhkan masjid, terutamanya wanita. Mungkin kat certain places ada, tapi  right now, I am talking about my place. So far, memang takde. Tapi kat tanah suci, masyaAllah, memang berpusu pusu untuk beribadat pada Sang Pencipta. Sampaikan aku pernah diduga kesabaran bila ingin menunaikan solat Subuh di masjidilharam. Dengan keadaan tempat solat yang agak sempit, ada seorang wanita arab datang dan dengan slumber nya duduk di atas sejadah aku. Aku terkedu sebab perempuan tu duduk dengan muka tak bersalah. Korang just bayangkan, how am I going to perform my sujood if she insist to pray on my praying mate? Kalau kat Malaysia, memang aku dah sound. Tapi aku tak tahu kenapa aku tak marah dan aku istighfar banyak2 dan doa kat Allah untuk mudahkan urusan solat aku. Alhamdulillah. Semua nya atas kehendak Allah, perempuan arab tersebut beralih ke saf belakang bila bilal melaungkan azan. Atas kuasa Allah, ada satu ruang kosong di saf belakang untuk wanita arab tersebut solat. Reaksi aku? Aku senyum dan dalam hati aku tak putus2 mengucapkan syukur pada Allah. Subhanallah!

Dan apa yang paling membuat kan hati aku tersentuh dan masih terkejut sehingga sekarang adalah jawapan bagi istikharah yang aku lakukan. Bila kita dah berada di tanah suci, tak ada limit masa atau larangan masa untuk mengerjakan solat sunat. Contohnya, kalau kita kat Malaysia, larangan masa untuk mengerjakan solat sunat adalah selepas subuh dan selepas asar kan? (correct me if i give wrong info). But, when you are in Holy land, tak ada had untuk bersolat. Tambah2 lagi bila nak buat solat sunat kan. Dan setiap kali selepas solat fardhu, aku tak putus2 mengerjakan solat istikharah dan a few solat sunat yang lain. Aku inginkan petunjuk yang jelas dari Allah tentang sesuatu perkara yang pernah datang ke dalam hidup aku sebelum aku mengerjakan umrah. Apa yang terjadi pada aku, setiap kali selepas istikharah, dia yang datang. Setiap kali aku berdoa di hadapan Kaabah, dia yang datang pada aku. Selepas aku berdoa di jabal rahmah meminta petunjuk dari Allah tentang urusan jodohku, dia jugak yang datang. Setelah lama aku melarikan dan menghilangkan diri dari dia, dia jugaklah yang Allah datangkan dalam setiap jawapan yang aku minta. Dan sehingga sekarang, dia yang ada di sisi aku. 

Ya Allah, jika benar dia yang Engkau maksudkan, jika benar dia yang Engkau tulis nama nya di loh mahfuz untuk aku, aku terima dengan seikhlas hati aku. Because I have faith in you oh Allah. Aku yakin dengan segala yang telah Engkau tetapkan untuk hambaMu.

Dan biarlah perhubungan aku dan dia sekarang menjadi rahsia kami bersama. Bukan tak nak berkongsi dgn semua, tapi hubungan ni belum dihalal kan lagi. InsyaAllah, jika jodoh berpanjangan, jika Allah izinkan, jika kedua-dua pihak sudah pasti dan bersedia, akan di beritahu nanti. Alhamdulillah atas perasaan bahagia yang Allah kurniakan ini. Terima kasih Ya Allah. Sesungguh nya Engkau mendengar permintaan hambaMu ini. Dan sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi maha Penyayang. 

Semoga Allah kuatkan hati kami. Tetapkan iman kami. Jika iman kami diuji, kembalikan kami kpd fitrah Mu ya Allah. Semoga hubungan ini sentiasa di bawah lindunganMu ya Allah. Sedarkan kami jika kami terleka. Amin Yarabbal alamin.. Doakan kami :)




Till then...

29 December 2013

Pre-exam syndrome

Assalamualaikum everyone..

How are you? Well, this should be a quick entry on the latest book i'd read, "Family Ties" which written by Danielle Steel. Gosh! How can you not know DS? She is one of my fav author and I had read most of her books. Not most la but I can count on her book. Ni sama species dengan Nicholas Sparks. Ok. Back on track.

This novel is mainly about family, for sure. Its about how Annie Ferguson survived on being a mother to her sister's kids at the age of 26 where at that time, she had the world in her palm of being a great architect. She have to take the responsibilities of being a parents to Liz, Ted and Katie at the very young age where her sister and brother in law died in plane crash. Years later, she is as independent as ever, with a satisfying career and a family that means everything to her. Annie is comfortable being single and staying that way, but with her nephew and nieces now young adults, she is facing the empty nest with some trepidation. Sixteen years of being single was never easy for Annie. And now, the conflict begins when one by one of her nephew and nieces are facing the real life and try to make decision as an adult without involving Annie. It hurts Annie sometimes but she have to face the facts that her sister's kids are no longer her babies. They have grown up to be an adult and they have learnt to make mistake.

In this novel, we can see the benign character of Annie. How she treat her nephew and nieces /How she deal with her own career and life without any companion at the age of 42. Her bestfriend, Whitney keep reminding her on finding a soulmate and she claimed that Annie should have her own kids or at least she have someone with her when she get old. Above all, Annies's concerned was more towards Liz, Ted and Katie. How Liz have to deal with her glamorous world as an editor in Vogue,struggling to find a perfect boyfriend who will understand her hectic profession. And Ted, a law student who are trapped in Pattie's world of love and lust and how scared to death he is towards his lunatic partner. Last but not least, Katie who have fell in love with a Muslim guy who come from Iran.That really matters to Annie because she really knows her niece attitude as an rebelious young artist, with ten pierce on her ears, a Tweety bird tattoo on her body, that just does not make any sense for her to adapt in Muslim environment with that kind of milieu.

All of this make her sick until one day, when he met a guy which will change her world and fill the empty room in her life.

Surprise surprise!

i will not spill any words here. But for me, it is such a fantastic writing! I just love how DS arranged the plot and it will make you eager to read up till the end.


I had finished this book today and I solemnly swear that I will not read any kind of books within 2 weeks as I am going to sit for final examination.Period.

Hahahahaha!

Well at least I have a positive pre-exam syndrome. I feed my brain with some new knowledge when start reading a new book, kan?

To all who are going to sit for final exam, may the odd be ever in your favor!




till then!

22 November 2013

Book review: Dani’s Story

Assalamualaikum everyone. How was your week so far? As for me, I’ve been through some hurdles last week to finish up some of my assignments. Yaa, pretty a last minute work. Well, bukan student lah kalau tak buat kerja last minute. In the mean time of struggling, I will ensure that I have “some-me-time” which I will fully spend with reading. Before the mid-term break, I spent much of my time (apart from revising for test) re-read “Dear John”. And its undeniable, I do cried for the same reason, on the same page! Argghh, who can’t denied Nicholas Sparks best touched right? Ok. After mid-term break, here I am.  I put some efforts to make sure all of the assignment will be finish on time and another effort (hobby) to read a book. So I pick “Dani’s Story”.

Here we go. This story mainly about a life of a girl which was previously neglected by her biological mother. Her name is Danielle Ann Crocket. Danielle was so severely neglected by her birth mother that she grew up knowing only squalor. She never went to school or the doctor and rarely glimpse sunlight. Desperately malnourished, she couldn’t talk and has never been potty-trained. Until she meet this one family. The Lierow’s. Diane and Bernie wanted to adopt a child. Despite being warned that she was way beyond hope of a normal life, they were instantly drawn to her and sensed a bright light behind her pale complexion. There were so many obstructions stand in their way towards the adoption. After some times, they finally did it. Danielle Ann crocket is then become Danielle Ann Lierow. In her new birth certificate, it stated Diane Lee Lierow as her birth mother and Bernd Lierow as her birth father. And not to forget, Danielle also owned a big brother named William Christian Lierow (according to Diane, she is going to call Willie with his fullname which some kind of business name).  When Danielle are finally part of the family, they showered Dani with so much affection and encouragement that she came to life for the first time.



You guys should read this book. It is a true story and its very inspirational. I am not yet married but this story really opened my eyes. It put me in new perspective  where kids vitally need love, affection, attention and whatever you called it to help in their rapid growing. And how patient Diane and her family treated Dani was so heart-warming. They didn’t even know what is Dani’s prognosis. Because for them, every new thing that Dani’s achieved (for example speaking 2 words : “I pretty..”) is miracle. Raising normal kid is a challenge and it required more patient  when you are raising and dealing with special kid like Dani. Not all people have that "magic" as Diane and Bernie had. As for me, Dani is very lucky to have a "new life" with her new family. Living in a small room with animal feces, sleeping on the soiled mattress, having improper meals, wearing nothing except for diapers is totally terrible. Its beyond our imagination on how cruel  Dani's real mother treated her before.

You will never regret  reading this book. Trust me :)


Till then!

16 November 2013

10 months missing

Assalamualaikum everyone..

I feel awkward typing and trying to share some stories with you here. Its been a while though. 10 months of not updating any story. 10 months of not sharing some ideas. 10 months of missing. But I am sure no one is looking for me. Im nobody in blogging. Just some piece of craps i share here in my world, my beloved blog. 

Ok. Straight to the point. Lot of things happened in 10 months. Something that i cant even fathom it. Is it for real? Are those things really happened to me? somebody please pinch me! Slap me! Yell at me and tell me it is not true. Tell me  "No, D! Its not you. its another didie.." I wish.

My degree life was so far so good. Ermm.. although sometimes I feel terrible. But I am lucky to have my family and friends who will lend their ears, give me their shoulder to cry on. Trust me. Its not easy as making lemonade when it comes to degree especially when you are in IPTA. Surviving skills is the MOST needed skill someone should acquired. Drama is everywhere but I always always always stand on these words, "Stay away from drama. You have a lot other things to focus on rather than those crap." Oh, classy! Thanks kerun. And yeahh. I survived my first semester and now I am currently in  2nd semester. First year is almost done!

Next story is about feeling. As a grown up women, I do need someone special in my life. Someone that will treat me well, someone I will call in the middle of the night when I feel down, someone that surely understand my life as a full-time student. hurmmm.. I dont think it is appropriate for me to tell about what is actually happened to me, to be exact "love issues" here in my blog at this moment. I'll try to find some other times, perhaps. It involves a lot of people and the plot is quite complicated. Pheww! I think I should start up on writing a novel which is not going to happen. hik hik hik!

Ok. I think that's all for now. Probably i will return back with those story I've promised earlier :)



Till then..

Bye!

31 January 2013

Are you prone to "prone sleep"?

Assalamualaikum semua..

Hope everyone is doing good. How was your January so far? Yupp! This entry meant to be the last entry of the month. Tomorrow we are going to welcome Mr. February to 'decorate' our life. Yaa! i saw a lot of people in twitter tweeting some cliche wishes for february for example, "Be good to me February!", "Dont be so naughty February", "I wish for something good in February"..bla..bla..bla.. We are wishing for good everyday in our life people. We wish and we work hard for it. There is no such thing "jatuh dari langit" without hard work. So, stay awake and realize that we live in reality, not in Cinderella movie. Ok. Cut the crap.

What I want to share tonight before January ends is, something that is related to "tidur meniarap". What do we call tidur meniarap in English? It is "prone sleep" kawan-kawan. #ohmyenglish Ok. Basically, everyone have their own favorite sleeping position.Which position did you guys prone to? I do have my own position. I  love prone sleep. I can't resist this behavior u know! Its just like my natural sleeping position, from infant until now!


oh! that women in the pic makes me want to sleep now! heaven!

 The leap frog position may look ugly, but who cares! Ntah2, miranda kerr pun tido macam tu jugak..



sometimes, they called it "freefaller" position



Whenever i feel sleepless, I just turn over my body and facing the "busyuk" pillow and kroh kroh kroh. I sleep tight till morning. Sometimes, when I feel extremely exhausted, and I saw a comfy bed, a fluffy pillow, a huge bolster and of course my little teddy are "waving" at me (hallucination), I just put my face over the pillow and sleep. That is heaven to me until last night I read something that freak me out! Dangggg!


Even Rasulullah pbuh doesn't like someone who are prone sleep. I'd refer to some people and this hadith is sahih. So guys, nak tak nak, starting from this upcoming new month, I have to change my sleeping position. I know its hard but we shouldn't do something that is prohibited which means Allah and Rasulullah hate it so much kan? When i recall back, during my childhood, I love doing my homework in a prone position. My father scolded me because of my behavior. And, my nenek also make me and my sisters freak out by saying that, siapa yg meniarap akan tumbuh ekor. Have you guys ever experience this? You know what, disebabkan ketakutan terhadap kata-kata nenek tu, until now, everytime I woke up, tak kesahlah sama ada lepas tidur dalam keadaan meniarap atau lepas buat kerja dlm keadaan meniarap, I'll make sure there is no tail grow out from my butt! Trust me people! Until last night, I realize that there's a reason why my dad keep scolding me whenever i meniarap and nenek pulak keluar dgn kisah-kisah dongeng lagi autanya. 

When it comes to health, prone sleep is not good. When you sleep in freefaller position, you might put extra burden to your body. This is because, when you facing downwards, it will tires your neck and shoulder muscles. Sometimes, it also may affect your breathing because your face is facing over the pillow. And yes, your tummy. Ada perut ke takde perut (buncit), this also count as harm when you are prone sleep. Like I mentioned earlier, its a burden to your own body.

Psychologist also come out with their research on sleep position which most related to your personality. Its based on research, so some of it macam auta je. Up to you, readers to judge it.

Ok people. This is what I've been searching for. You might as well search it on your own for further information. So, to live a good life, means you have to leave your bad behavior. To be positive, means you have to cast all the negative vibes around you. For my own good, I have to start from today, learn to sleep in good position. Haha! it may sounds funny but that is the fact guys. You have to take a good care of your body. Remember, your body will not lie. Whatever you do to it, it will shows. I tak nak dah tua nanti bongkok! Ok.Kidding.

Another thing that i learned is, Islam itu indah. Ada hikmah Rasulullah melarang tidur meniarap. I love Islam! 




Ok. Enjoy your weekend!





Till then! 



17 January 2013

Too cute and sweet to handle !

Assalamualaikum...

I guess i am doing good and rajin so far because I have time updating this tedious blog ever! *jahat kutuk blog sendiri* Selalu nya macam malas nak update tapi hari ni, tiba-tiba teringat pasal cerita mak last week. Anyway, this is just a quick entri. Nothing much to read.

We are talking about our date of birth. I was born on 2nd April 1991. Take note yaaa! Tak lama lagi tu. Ihik ..hik..hik..*gelak gedik* And suddenly my mom excitedly told me that I have a twin! What the fishhh! With my toya face, I jumped from my sit and asked her, "Are u for real mom??" *takdelah aku nak speaking pulok dgn mak aku kan,ni dialog bajet retis jerrr*

Sapa yg tak terkejut beruk bila org cakap kau ada kembar walhal kau dah lama hidup dengan keadaan yg kau tak tahu kau ada kembar..Eh! *apa aku merepek ni*

Rupanya, nak dijadikan cerita, mak aku ada sorang bff. Dan sewaktu mak aku melahirkan aku, pada pagi 2 April 1991, bff mak aku ni pun delivered jugak. Tempat tak sama dan hospital lain-lain. Dan, perbezaan kelahiran aku dan so-called kembar aku tadi hanyalah beberapa minit je! omagoshhhhhh! Macam tak percaya pulak, tapi this the true story. Dan korang mesti tertanya-tanya, "kembar" aku tu laki ke perempuan kann?? Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!






Its a BOY!

Yes, its a boy! Yang menjadi kemusykilan aku sekarang, antara kitorang, sapa abang dan sapa kakak. Mak aku pulak sampai sekarang lost contact dengan bff dia tu. Masing-masing bawak haluan hidup sendiri. Mak aku cakap, bff dia tu pensyarah. Not sure pensyarah kat mana.

haisyy. kalau lah aku dpt jumpa "kembar" aku tu kan. walaupun hidup dalam lain-lain jasad dan berenang-renang dalam placenta yg berlainan, tapi aku nakkkkkkkk sangat jumpa dgn dia. Kalau tak dapat jumpa jd "kembar", jadi suami pun boleh jugak kan, bang? HAHAHA! kepala hotakkkkk kau didie! *tampar muka laju-laju* Wake upppp! Jangan berangan-angan lebih. Over thinking always leads to negative thoughts.

sweet tak kisah kembar aku ni?

Tak kan?

So, boleh tinggal kan komputer anda dan pegi muntah kat dlm toilet!

But, nothing is impossible kan? mana lah tau si "kembar" tu tgh mencarik jugak "kembar" perempuan dia yg hilang. EH! Tapi, jauh di sudut hati aku, kalau betul lah "kembar" aku tu baca blog ni, sila lah tinggalkan komen anda di entri ini ye.

Kan sweet kalau dapat jumpa betul2. Long-lost twin which grew up in different placenta. ape ke pelik nama tu. *merepek*


Oklah.


saje je nak merepek..

I wonder, how do my twin look like? adakah seperti yg di bawah? 









OH TIDAK! too sweet to lempang!

bonjour!

kiri: long-lost twin

kanan: of course lah aku!

hik..hik..



till then!

13 January 2013

Eye-opener

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Two weeks in 2013. How was your progress? Doing good so far? Me? Alhamdulillah. Rezeki bulan Januari. Tunggu keputusan dari November and 10 Januari baru dapat keputusan. Been offered to further my degree in Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). Kawan- kawan yg lain semua dah nak masuk 2nd semester. Aku je yang baru bertatih masuk ke alam degree. Waaaaaaaaaaa! Its ok. Better late than never, aite? So, i am going to register at Unimas on 13th of February. Gonna miss home so muchhhhhh sebab dah lama dok rumah. Ni baru rasa nak jauh balik dengan family. Sob.. sob..sob..later sambung cerita pasal Unimas ye.

Ok now. Let us put ourself in serious thought. Ye lah. Selama ni kepala asyik pikir pasal benda yang tak membawa faedah dan terlalu memikirkan akan kepentingan diri sendiri. Aku admit, sometimes aku pun tersasar jugak tapi alhamdulillah, terpesong tu belum. Itu cuba untuk di-maintain-kan. InsyaAllah. Ok. Ni nak habaq pasal cite dulu2 di mana aku belum serius berfikir dan nak ambik tahu pasal sahabat di Palestin. Dulu kan, kesedaran tu belum mengetuk pintu hati dan membukak tingkap mata. Tahu pasal Palestin di serang yahudi, tahu pasal kehidupan mereka kucar-kacir. Aku anggap benda tu semua macam US serang Afghanistan. Biasalah tu. Perbalahan. Kita bukan termasuk dalam kuasa veto dunia. Setakat sedih-sedih macam tu je lah. Bila tengok kat you-tube, sedih-sedih jugak. Tapi, kesedihan tu tak disertai dengan kesedaran. Masih lagi alpa dengan diri sendiri,mengejar itu ini. Lepas tu, pernah terbaca artikel pasal boikot produk Israel, to be exact zionis-yahudi. Waktu form 5, ustaz pernah tunjuk senarai produk tu. Tapi, tengok je lah. Nak memboikot tak mampu lagi. Mungkin atas faktor usia yg baru nak kenal dunia kan.

Lepas tu, cakap kat diri sendiri camni, "Takpe..Boikot tu antara kita dgn Allah je. Asalkan kita doa mereka kat sana dah cukup.."

Sampailah beberapa bulan yg lepas, apabila seluruh masyarakat Islam dengan gembiranya menyambut Awal Muharam. Tiba-tiba, dikejutkan dengan berita Gaza di serang oleh zionis. Kebanyakan mangsa adalah kanak-kanak! Waktu tu, timeline twitter dan FB penuh dengan kemarahan penduduk dunia terhadap zionis. 

Bermula dari detik itu, hati aku tersentuh. Serangan besar-besaran pd awal muharam itu seolah-olah menjadi eye-opener untuk aku. Sana-sini aku lihat masyarakat dunia membantah tindakan rejim zionis. Dan pada ketika itu lah juga, syarikat makanan segera McD membuat promotion akan memberi burger percuma pada pelanggan nya. Pada ketika Gaza tengah berduka cita dengan serangan rejim zionis. 

Then, aku baca artikel yg ditulis oleh Pengerusi Aqsa Syariff Malaysia, Dr Hafidzi Mohd Noor. Sangat membuka mata dan merungkai segala persoalan yg bermain di minda aku selama ini. Dan dari situ, aku mula memboikot beberapa produk yahudi . Dan biarlah pilihan aku ni satu pilihan dan usaha yg tepat untuk bantu sahabat sesama Islam di Gaza. Nak derma sebanyak yg mungkin, aku belum mampu lagi. Nak pegi ke sana, belum ada peluang lagi. Dan diharap dengan usaha kecil memboikot barangan yahudi mampu untuk menyumbang sikit pada mereka di sana. In the end, Allah akan tanya kat kita, apa yang kau sumbangkan bukan berapa banyak yg kau beri.Gulpp! *takut*

Dan, hari ni tadi, aku join satu sharing session yg disampaikan oleh ukhti Syafira yg baru balik selepas menyertai misi A2G4 (Aqsa Syariff Malaysia) ke Gaza. Subhanallah! Banyak sangat input yang aku peroleh daripada sesi tersebut. Antaranya ialah:

1. Akan ada Apache Helicopter yg akan berlegar-legar di ruang udara Gaza setiap hari untuk memantau bumi Gaza. Pakcik-pakcik di Gaza cakap yahudi ni sebenarnya pengecut. Mereka hanya berani memantau dari jauh sahaja.

2. Ada satu terowong yg dibina untuk penduduk Palestin meneruskan kehidupan.Orang Yahudi tahu tentang kewujudan terowong tersebut tapi seperti apa yg dikatakan oleh penduduk Gaza,mereka tidak berani untuk mengebom kerana mereka tidak tahu punca sebenarnya terowong itu. Apa yg penduduk Gaza dapat kongsikan adalah, jika yahudi laknatullah mengebom terowong itu, nescaya satu Israel akan musnah. 

3. Penduduk Gaza termasuk kanak-kanak amat mencintai al-Quran dan beramal dengannya. Sejak dari kecil, kanak-kanak Gaza akan di ajar membaca 5 surah.

4. Cita-cita kanak-kanak Gaza:
  • Menjadi Mujahidin Al-hamas
  • Hafaz Quran supaya dapat menyertai bridget Al-Qasam (Sesiapa yg menyertai bridget ini mesti hafaz 30 juzuk Quran)
5. Ada satu taman rekreasi khas untuk wanita sahaja. Lelaki tidak dibenarkan masuk. 

6. Setiap ibu yg mengandung, akan mendoakan supaya anak yg bakal lahir menjadi mujahidin. 

7. Ada seorang kanak-kanak yang berusia 8 tahun tidak dapat bercakap sampai sekarang kerana terkejut dgn kematian ibu bapanya akibat serangan zionis.

8. Jika ditanya dengan setiap penduduk Gaza, pasti ada setiap dari ahli keluarga mereka yg syahid.

9. Ada seorang makcik dari Khan Younis, yang di mana rumahnya diserbu tentera Israel dan dia diheret oleh tentera Israel ke tengah-tengah rumah sebelum kaki nya di toreh sehingga menampakkan tulang dan tulang kaki nya terus dipatahkan. Lihatlah betapa kejamnya rejim zionis!

10. Seorang lelaki yang telah dipenjarakan 15 tahun oleh zionis (baru sahaja dibebaskan) menceritakan bahawa sepanjang beliau berada di penjara, hanya sekali dan itu lah kali terakhir beliau bercakap dengan isterinya. Isteri beliau sempat menyatakan bahawa anak kedua mereka syahid dan talian terus diputuskan oleh tentera israel. Dan apabila beliau bebas, beliau mendapat tahu bahawa semua ahli keluarganya syahid.. *sedih* Beliau juga bercerita kepada sukarelawan aqsa syarif bahawa sebelum beliau dibebaskan, tentera zionis sempat mengorek bahagian belakang badan beliau dan ianya kelihatan seperti sebiji tembikai yg kita tonyoh2 dengan jari. Begitu lah perumpamaan lubang yang ada di belakang badan beliau. Dan, beliau juga tidak mempunyai kuku tangan dan kaki akibat penyeksaan zionis. 

Seriously, daripada sharing session bersama dengan kak Syafira tadi, mata aku ni terbuka dan seolah-olah tak nak tutup lagi dah. Betul-betul dijadikan eye-opener! Mungkin sesi perkongsian tadi amat singkat (2 jam) , tapi ianya "penuh" masuk ke dada. Lepas tu, ada pulak tayangan pasal penderitaan penduduk Gaza, memang air mata ni tak dapat di tahan daripada mengalir. Nasib baik duduk kat belakang sekali. Dan nasib baik pakai spect. Dapat cover line..Ihikkk :-)

Dan sekarang, terpulang lah pada anda untuk membantu sahabat kita di Gaza macam mana. Mungkin anda dah derma dan anda rasa anda tak dapat boikot,  dan mungkin juga anda rasa anda tak dapat nak derma dan anda memboikot. Itu semua terpulang pada anda. Aku, insan yg lemah ni, takde hak nak label kan korang. Ingat, doa itu penting. Tapi, doa kalau tak diiringi dengan usaha takde guna jugak, ye dok?


Satu lagi yang membuat hati aku tersentuh sangat-sangat bila kak Syafira bercerita pasal semangat penduduk Gaza untuk terus hidup. Kalau mereka cepat berputus asa, kalau takde Iman dalam diri mereka, dah lama kot mereka bunuh diri terutamanya yg duduk dalam penjara tu. Walaupun dalam keadaan susah, mereka sempat berkata, "Satu hari nanti, jika kami bebas dari Israel, InsyaAllah, kami akan membebaskan masyarakat Islam lain di seluruh dunia..."

Subhanallah!

Dalam keadaan mereka yg tengah kucar-kacir sekarang, sempat lagi memikirkan pasal masyarakat Islam lain di seluruh dunia. Kita pulak? Negara aman damai ni. Tapi, sempat tak kita dalam sehari ingat kat mereka di Gaza. Ada tak dalam doa selepasa solat, kita selitkan sekali pasal mereka? *tahan sebak*

Alhamdulillah, setiap derma yg kita sumbangkan untuk tabung Palestin, semuanya digunakan untuk membangun semula Palestin. Kilang roti, penternakan ikan air tawar, penternakan lembu. Semua nya hasil daripada ihsan dan derma masyarakat Malaysia.

Harapan mereka? Penduduk Palestin ni tak pernah putus harapan. Mereka selalu melaungkan, "InsyaAllah, esok Palestin pasti akan bebas!".. Tak pernah jemu. Semangat mereka sentiasa berkobar-kobar. Doa kami tak pernah putus untuk kalian di sana.. *sebak*

Diharapkan, kita semua ambil iktibar daripada perkongsian ini. Termasuk aku. Aku yang menulis ni pun bukannya menulis suka-suka. Niat menulis untuk entri kali ini adalah untuk jadikan ini sebagai "eye-opener" untuk kita semua. InsyaAllah...



10 January 2013

Alhamdulillah..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..The best way to show gratitude towards Allah. Thank you Allah! Stay tune for another update yaaa...


I feel blessed!


Till then!

06 January 2013

Merapu

Assalamualaikum semua...

2012 dah pergi jauh. 2013 pulak masuk. So ada 365 helaian muka surat lagi nak di tulis, diconteng, di warnakan dengan benda baik atau benda yang tak berapa nak baik yang bakal terjadi dalam tahun ini. Pilihan di tangan kita sendiri. Azam? Cliche la nak tanya pasal azam-azam bagai ni. Sendiri sudah besar, sendiri mau ingat apa yg patut kita improve dalam kehidupan kita. For me, lets just improve more and istiqamah. Should be enough as a muslim, a daughter, a future-student, a women, dan segala a lagi lah. Please put a trust on Allah in whatever you did. Have faith on Him.

So, bila masuk Januari ni, its officially 1 year since I live my life as a single lady (nyanyi lagu beyonce ramai-ramai). Well, i rather single and wait for someone who will APPRECIATE  me the most. Enough with that. Tahun 2012 jugak actually mengajar aku erti bersabar and jadi lebih kuat lepas involve dgn accident yg teruk. Accident teruk tapi aku ok. Some said it was a miracle. Yes, itu tanda besarnya kuasa Allah. Pasal accident pun aku dah cerita dalam blog ni kan. Pandai-pandai korang lah korek archive kat sebelah kanan ni..(nak bagi link pun malas..)

Tahun 2012 jugak adalah tahun di mana aku bercuti and at the same time menganggur paling lama. Yelah, after graduate, dah habis diploma, adalah apply nak sambung degree. I did apply for UPU tp unfortunately tak dapat sebab belum ada result MUET. Dapat offer pegi sambung kat tempat lama, tapi aku tolak. Kenapa? Jangan tanya kenapa. Jawapan aku tetap sama. I have my own reason untuk tidak pursue di MICET. Tunggu punya tunggu, apply job sana sini, hantar resume dan macam2 lagi aku buat. Apa yg boleh aku share kat sini adalah bukan senang nak carik and dapat kerja tau sekarang. Aku dah sampai satu tahap macam nak give up buat job hunting. Kalau ada org dalam memang senang wa cakap sama lu. Tapi aku prefer utk guna kan ke-kukuh-an result and resume aku sendiri utk cari pengalaman kerja. Ada satu company ni, betul-betul pentingkan pengalaman. Tapi encourage fresh graduate untuk apply. Pengalaman aku bekerja dalam oil and gas ni just masa intern je. Tak paham aku! Tapi ye lah. Bukan rezeki. Budak yg ada degree pun ada yg masih merangkak nak cari kerja, ini kan aku yg fresh graduate diploma. Kena kaw kaw punya persaingan.

So, sekarang ni bila dah masuk tahun baru, aku menunggu sesuatu yg akan dapat jawapannya minggu depan. Dapat atau tak, aku terima keputusan dengan redha dan ikhlas. Kalau dapat, aku anggap rezeki aku di situ dan kalau tak dapat, mungkin rezeki aku di tempat lain. At least aku cuba. Jangan tak cuba dan usaha langsung.

Moga tahun 2013 ni lebih diberkati lagi hendaknya. Aku tahu entri kali ni agak bosan sikit. Aku je yang syok sendiri sebenarnya. Whatever! InsyaAllah, kalau ada apa-apa yg menarik untuk dikongsikan, i will let u gus know k. Bye.





Till then!

31 October 2012

Peringatan!

Assalamualaikum semua...

Entri pada 31/10/2012 bermula seawal 12.26 am. Hari terakhir dalam bulan Oktober. Esok dah menginjak ke November. Well, what I have scroll down through my twitter, the latest photo that pop out from FB's timeline, all people in Sarawak are talking about hurricane/storm that hit Miri early yesterday. 


Well, obviously this photo was taken from FB. Sandy is hitting US. And my friend tweeted; "Senah is hitting Miri.." I know it sounds funny but this is PERINGATAN dari Allah swt untuk kita. Mungkin apa yang diturunkan di Miri is not that bad as what happened in US. Tapi, kita jangan bongkak. Astaghfirullahalazim. Astaghfirullahalazim..Astaghfirullahalazim..Anggap ini semua "TEGURAN" dari yang melihat setiap apa yang kita lakukan di bumiNya. 




Maksudnya:
Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, Yang Maha Agung lagi Maha Lemah Lembut. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, Tuhan Arasy yang agung, tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, Tuhan langit dan bumi da Tuhan Arasy yang mulia.


Apa aku rasa bila dengar ribut yang boleh aku anggap teruk melanda Miri di mana Miri itu hanya 2 jam dari Bintulu?  Aku TAKUT. Benarkah Allah ingin menegur kita? Wallahualam. Bagi yang masih trauma dan takut, cuba amalkan doa yang aku sertakan di atas. Insya Allah. Sesungguhnya Allah itu satu-satunya tempat untuk kita bergantung.